Gandi Fi
Multi Niche Blog

Näin lisäät hyötyliikuntaa arjessasi

Hyötyliikunta on tärkeä osa sujuvaa arkea, koska se tukee suuresti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sen on todettu vaikuttavan myönteisesti sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin ja se ennaltaehkäisee monia vaivoja. Hyötyliikunnan lisääminen arkeen on helppoa ja tässä artikkelissa annamme vinkit siihen.

Liikunta on hyödyllistä jo puolen tunnin verran, eikä sen tarvitse olla edes yhtäjaksoista. Pieniä liikunnanpätkiä voi sisällyttää päiviinsä erityisesti kiireellisen arjen keskellä. Se auttaa palautumaan rasituksista ja unikin maistuu paremmin.

Muista treenata myös mieltäsi

Kehon liikuttamisen lisäksi, on tärkeää myös harjoittaa ja vahvistaa mieltä ja aivoja, joista kaikki lähtee liikkeelle. Erilaiset mielenharjoitukset auttavat esimerkiksi rentoutumaan, hallitsemaan stressiä ja jopa parantamaan tiettyjä ruumiillisia toimintoja.

Mieltä voi harjoittaa itselleen sopivalla tavalla. Esimerkiksi meditaatioharjoitukset, lukeminen, kirjoittaminen tai vaikkapa pelaaminen voivat olla hyviä tapoja mielen vahvistamiseen. Pelaamista voi harrastaa verkossa ja esimerkiksi live-kasino on yksi nettipelien uusimmista innovaatioista. Siinä pelejä voi pelata interaktiivisesti muiden henkilöiden kanssa tietokoneen tai älylaitteen välityksellä. Pelaamista tulee kuitenkin harrastaa maltilla ja vastuullisesti, jotta sen harrastaminen sujuu ongelmitta.

Hyötyliikunnan määritelmä

Hyötyliikunta on periaatteessa kaikki varsinaisen urheilusuorituksen ulkopuolelle jäävä fyysinen aktiviteetti. Siinä liikunta tulee ikään kuin kaupan päälle, kun suorituksen päätavoitteena on saavuttaa tai aikaansaada jokin arkinen asia. Käytännön esimerkkejä hyötyliikunnasta ovat koti- ja pihatyöt, portaiden nouseminen, pyörä- ja kävelymatkat kauppaan tai töihin.

Hyötyliikunnan voi aloittaa maltilla ja lisätä sen määrää mahdollisuuksien mukaan. Voit esimerkiksi jäädä yhtä pysäkkiä aikaisemmin matkatessasi julkisilla kulkuvälineillä töihin. Suursiivous on kotona antaa mahdollisuuksia liikkeelle ja siinä näkee hienosta myös oman työnsä aikaansaannokset. Talvisilla lumitöillä saa mukavasti raitista ilmaa. Voit valita myös portaat hissin sijaan.

Kun olet päässyt lisäämään edes hieman liikuntaa arkeesi, voit asteittain kasvattaa toiminnan määrää ja tottua aktiivisempaan elämään. Maltti on valttia tässäkin, koska liian suuri harppaus voi todennäköisesti uuvuttaa, jolloin paluu entiseen tuntuu houkuttelevalta.

Säännöllinen hyötyliikunta lisää merkittävästi energiankulutusta ja se tukee painonhallintaa. Sitä kannattaa lisätä ja ylläpitää arjessa. Helpoilla valinnoilla voi saada jo mainioita muutoksia aikaan. Säännöllisyys on itseasiassa liikunnassa yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, eikä liikuntaa voi suorittaa varastoon. Hyötyliikunnan lisääminen saattaa olla kuviteltua helpompaa ja se vaatii yleensä vain pieniä muutoksia arjen rutiineihin.

Luovuuden käyttö hyötyliikunnassa

Jos kaipailet vaihtelua liikunnan parissa, voit hakea keinoja perinteisten vaihtoehtojen lisäksi muualtakin. Hyötyliikunnassa mielikuvitus on melkein rajana ja elämäntyylistä ja –tilanteesta riippuen mahdollisuuksia on tarjolla runsaasti.

Jos lukeminen kuuluu harrastuksiisi, voit kokeilla äänikirjoja ja kuunnella tarinoita lenkkeillessäsi. Lapsiperheen arjessa liikuntaa voi harrastaa esimerkiksi hiekkalaatikon äärellä tai ottaa jopa lapsi mukaan liikuntahetkiin, jos aktiviteetti mahdollistaa sen. Aamuvirkku voi asettaa herätyskellon esimerkiksi vartin aikaisempaan ajankohtaan ja aloittaa päivä aktiivisella verryttelyllä.

Tapoja siis riittää ja kokeilemalla tietänee parhaiten, mikä kullekin arkiliikkujalle sopii. Tärkeintä on aloittaminen, koska hyötyliikunnan ylläpitäminen on helpompaa, kun siitä tulee vähitellen rutiinia. Lisämotivaatiota antaa tietysti vireyden ja kunnon kohentuminen.

Muista myös hikiliikunta

Liikunnan kolme peruspilaria ovat säännöllisyys, monipuolisuus ja kohtuus. Hyötyliikunta yhdistettynä hieman kuormittavampaan urheiluun antaa usein hyvän perustan monipuoliselle liikunnalle. Lihaskuntoharjoittelu on tärkeää hyötyliikunnan tavoin, jotta kunto pysyy hyvänä läpi elämän.

Lihasmassan kehittäminen ja ylläpito on tärkeää erityisesti ikääntymistä ajatellen. Lihasmassa kuluttaa levossa rasvamassaa enemmän. Ikääntyessä se alkaa pikkuhiljaa hiipua, jolloin paino saattaa vastaavasti helposti nousta.

Hyötyliikunnan lisäksi kannattaakin tehdä pari kertaa viikossa lihaskuntoharjoituksia. Tässäkin voi löytää itselleen sopivimman vaihtoehdon kokeilemalla mahdollisuuksiensa mukaan erilaisia lajeja ja muotoja. Kuntosali toivottaa monenlaiset asiakkaat tervetulleeksi ja apua voi pyytää myös personal trainerilta.

Sekä arkiliikunnassa että raskaammassa harjoittelussa kannattaa muistaa kuitenkin kohtuus. Kehoa kannattaa kuunnella ja tietoa on hyvä kerätä harjoitteiden tueksi. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavat oleellisesti myös ravinto ja uni. Kun näitä kolmea arjen kivijalkaa pitää huolta, on kokonaisvaltainen hyvinvointi paremmin hanskassa.

.

Comments are closed.