Gandi Fi
Multi Niche Blog

Pysäyttävätkö nettikasinoiden maksublokit myös vedonlyöntisivuston toiminnan?

Suomalaiset rahapelaajat ovat joutuneet sopeutumaan uusiin rajoituksiin. Ongelmapelaamisen kitkemiseksi ja maan yksinoikeusjärjstelmän tukemiseksi asettujen lakimuutosten tarkoitus on samalla hillitä kaikkien rahapelaajien pelaamista, mutta eniten se tulee vaikuttamaan vedonlyöjiin.

person holding fan of 100 us dollar bill

Unsplash

Uutisista on voitu lukea ensinnäkin peliautomaattien rajusta vähentämisestä kaupoissa ja kioskeissa. Nimittäin osana rajoituksia on asetettu vuosittainen tappioraja, pakollinen tunnistautuminen sekä uusimpana joukkoon tullaan lisäämään maksublokki ulkomaisille sivustoille.

Sen tarkoitus oli alkujaan estää rahansiirrot suomalaisilta pankkitileiltä ulkomaisten rahapeliyritysten tileille sekä samalla se myös estäisi niiltä tulevat rahansiirrot suomalaistileille. Tarkoituksena on siirtää pelaamista yhä enemmän Veikkauksen sivustolle, jota pystytään säätelemään ja pelaamista valvomaan tarkemmin.

Villien arvioiden mukaan rahapeliin suunnattu maksublokki tarkoittaisi sitä, että suomalaisten ulkomaille häviämät arvioidut 300 miljoonaa euroa jäisivätkin kotimaan rajojen sisään. Tämä tarkoittaisi tietenkin sitä, että pelaajat eivät käyttäisi rahapelien pelaamiseen muuta varansiirtotapaa kuin pankkisiirtoja.

Vedonlyöjät erityisesti tulilinjalla

Rahapelaajat jakautuvat useisiin kategorioihin. Suurin osa heistä ovat silloin tällöin pari riviä Lottoa tai hedelmäpelejä pelaavia viihdepelaajia, jotka eivät käytä siihen runsaasti rahaa eikä heille pelaaminen ole ongelma. Heille se on harrastus muiden joukossa. Uudet rajoitukset eivät tule vaikuttamaan heidän elämäänsä kovinkaan paljon.

Unsplash

Toisella siivellä ovat vedonlyöjät, joiden joukossa on silloin tällöin veikkaavia, mutta myös sitä työkseen tekeviä ammattiveikkaajia. Heitä on Suomessa noin 200 kappaletta. Vedonlyönti eroaa muusta rahapelaamisesta siten, että otteluiden lopputulokset eivät perustu sattumaan kuten esimerkiksi kolikkopeleissä.

Luonnollisesti pelitilanteissa voi tapahtua yllättäviäkin ratkaisuja, mutta vedonlyöjät pystyvät tilastoja analysoimalla, joukkueita, pelaajia ja lajia tuntemalla tekemään vahvojakin ennusteita, jotka he muuttavat vedoiksi. Rahapelaajien ja vedonlyöjien joukosta löytyy kummastakin ongelmapelaajia, jotka muodostavat noin kolme prosenttia kaikista Suomen rahapelaajista.

Ulkomaiset vedonlyöntisivustot erityisen suosittuja

Vedonlyöjille maksublokki tulee olemaan erittäin raskas isku, koska hyvin moni heistä suosii ulkomaisia rahapelisivustoja. Jo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän selvityksen mukaan ulkomaiset vedonlyöntisivustot houkuttelevat pelaajia niiden parempien kertoimien ja tarjonnan ansiosta. Nykyään niilläkin voikin lyödä vetoa kaikista Suomen tärkeimmistä sarjoista ja tietenkin kansainvälisistä liigoista.

Veikkauksen tarjonta ei ole riittävää ammattimaisesti pelaaville, koska sen tarjonta on vähäistä ja kertoimet kansainvälisessä vertailussa huonoja. Lisäksi pelaamista tulisi rajoittamaan tappiorajat, jotka eivät sovi suurella volyymilla pelaaville vedonlyöjille ja etenkin raveistä vetoja lyöville.

Veikkauksen asettama kuukausittainen 2 000 euron ja 15 000 euron vuosittainen tappioraja menevät helposti rikki. Häviörajat kiertävän erikoisluvan saaminen Veikkaukselta vaatii oman prosessinsa eikä monet vedonlyöjät täytä senkään kriteerejä. Esimerkiksi vedonlyönnin liikevaihdon tulisi olla yli 500 000 euroa kolmen vuoden aikana.

Maksublokki vuonna 2023

Maksublokki astelee voimaan vuoden 2023 alussa. Tällä hetkellä ei voida myöskään ennustaa, mitkä ulkomaiset peliyritykset blokkilistalla ovat, mutta ehdotuksen mukaan listalle joutuisivat kaikki ne yritykset, jotka mainostavat toimiaan aktiivisesti suomalaisillle.

Tällä hetkellä suuret vedonlyöntiyritykset, kuten Betsson ja Kindred Group, ovat jo vähentäneet markkinointia Suomen suuntaan. Vaikka maksublokki vaikuttaisikin pelaamiseen suuresti, se voidaan kiertää tietyillä keinoilla, kuten nettilompakoilla ja muilla fintech-palveluilla.

Suurin pelko vedonlyöjien keskuudessa on kuitenkin siinä, miten sivustot tulevat vastaamaan tähän estoon. Tulevatko he aktivoimaan helpompia tapoja siirtää rahaa vedonlyöntitilille korvaamaan pankkisiirrot vai tulevatko ne estämään suomalaiset pelaajat täysin järjestelmästään, suojellakseen liiketoimintaansa mahdollisilta seuraamuksilta? Kumpikin skenaario on mahdollinen.

Kevyempi blokkaus

Eduskunta on käsitellyt maksublokkia aktiivisesti eikä se ole saanut pelkkää hyvää palautetta siitä. Esimerkiksi eduskunnan hallintovaliokunta ehdotti, että pelaamisesta laillisesti saatujen voittojen kotiutuskieltoa ei voitaisi ottaa käytäntöön, koska se estäisi yksilön oikeuden omaisuuteensa. Se olisi tällöin perustuslain vastainen.

Tämän johdosta kotiutuksia ei tulla estämään ja ulkomaisilla sivustoilla pelaaminen on nykyisen tavoin laillista, joskin yritykset eivät voi enää näkyvästi suunnata markkinointiaan suomalaisille ja tällä tavoin riskeerata joutumista kieltolistalle.

Listan muodostamisen velvoite on annettu pankeille eikä tällä hetkellä tiedetä, miten ja kuinka herkästi pankit aikovat sitä noudattaa. Toisena seurauksena voidaan nähdä myös se, että jotkut vedonlyöntisivustot siirtyvät täysin pois Suomen markkinoilta eivätkä uudet yritykset välttämättä edes yritä Suomen markkinoille, joka on taas poissa suomalaisilta vedonlyöjiltä.

Viimeinen siirto kohti lisenssijärjestelmää?

Näin kattavilla rahansiirtojen estoilla ei välttämättä pystytä hillitsemään pelaamista. Siitä ei ole nimittäin ollenkaan näyttöä. Toinen yksinoikeudella rahapelaamista valvoa maa Norja otti myös rajoituksen käyttöönsä, mutta se vain lisäsi ulkomailla sivustoilla pelaamista entisestään. Nähtäväksi jää onko tämä viimeinen askel kohti Suomen siirtymistä lisenssijärjestelmään.

Comments are closed.