Gandi Fi
Multi Niche Blog

Suuremmat vanteet ja renkaat: mitä voitat, mitä häviät?

Uudet alumiinivanteet ja renkaat ovat yksi yleisimmistä muutoksista, joita kuljettajat tekevät autoihinsa. Joissain tapauksissa tämä voi johtua välittömästä tarpeesta, esimerkiksi kun renkaat tai vanteet ovat liian kuluneet. Toisissa tapauksissa tavoitellaan pikemminkin suurempaa silmäniloa tai parempaa suorituskykyä.

Vanteet ja renkaat vaikuttavat suoraan ajoneuvon ohjattavuuteen, nopeuteen, jarrutukseen ja tukevat koko auton painoa. Usein syynä muutokseen on kuitenkin halu asentaa autoon alkuperäistä suuremmat renkaat ja vanteet, koska ajatellaan niiden olevan kaikin puolin parempia. Joissain tapauksissa todella onkin näin, mutta ennen ostopäätöstä on tiedettävä, miten leveämmät alumiinivanteet vaikuttavat ohjattavuuteen ja mikä on uudistuksen tavoite.

Rengas24.comin asiantuntijat selvittävät, mitä pitäisi tietää ennen nykyistä suurempien alumiinivanteiden ja renkaiden tilaamista.

Parantavatko suuremmat renkaat ja vanteet suoritusta?

Sen lisäksi, että suuremmat vanteet ja renkaat näyttävät usein paremmalta ja tarjoavat silmäniloa, on tällä uudistuksella monien silmissä myös erittäin käytännöllinen tehtävä ja tarkoitus. Nimittäin suurempien vanteiden ja renkaiden odotetaan parantavan auton ohjattavuutta ja oletetaan, että suurempien vanteiden ja renkaiden ansiosta auton kiihtyvyys- ja jarrutusteho paranevat.

Uskomus, että suuremmat pyörät tarjoavat parempaa ohjattavuutta, on varsin looginen. Leveämmät vanteet tarkoittavat myös leveämpiä renkaita ja mitä suurempi on renkaan kosketuspinta tiehen, sitä vakaampi auto on. Juuri tästä syystä F1-autojen ja muiden moottoriurheilun kilpa-autojen pyörät ovat niin leveät. Joten jos suuremmat pyörät tarjoavat parempaa ohjattavuutta, pitäisikö nykyiset alumiinivanteet ja renkaat vaihtaa mahdollisuuksien mukaan suurempiin?

Vastaus on, että se riippuu. Jos tavoitteenasi on saavuttaa parempi nopeus ja pito kuivissa olosuhteissa ja jos ajat pääasiassa kaupungissa ja maantiellä sekä käyt silloin tällöin radalla, ovat suuremmat alumiinivanteet sinulle todellakin hyvä valinta. On syytä huomioida, että halkaisijaltaan suuremmat alumiinivanteet edellyttävät profiililtaan pienempiä renkaita – mitä suurempi vanne, sitä leveämpi ja matalampi rengas.

Tällaiset renkaat parantavat ohjattavuutta kahdesta syystä. Ensinnäkin leveämmän renkaan pinta tarjoaa paremman kosketuksen tien pintaan, mikä parantaa pitoa ja kitkaominaisuuksia. Lyhyempi sivuseinä puolestaan tarkoittaa, että rengas on jäykempi ja vakaampi, mikä tekee ohjattavuudesta tarkempaa. Suurempi pito tarkoittaa myös parempaa nopeutta ja jarrutusvoimaa, mikä on vain ilahduttavaa.

Suuremmissa alumiinivanteissa on kuitenkin myös huonot puolensa.

On syytä ottaa huomioon, että suuremmilla renkailla ja vanteilla on myös huonoja puolia. Vaikka leveämmille vanteille asennettu rengas kattaa suuremman osan tiestä ja tarjoaa siten parempaa pitoa, samalla muuttuu myös muoto, jolla rengas koskettaa tien pintaa. Jos perinteisillä renkailla, esimerkiksi 15-tuumaisilla alumiinivanteilla, renkaiden kosketuspinta tiehen on ovaalinmuotoinen, niin leveämmille vanteille asennetun leveämmän renkaan kosketuspinta muuttuu neliömäiseksi.

Toisaalta se tarjoaa parempaa pitoa ja ajo-ominaisuuksia, mutta märissä olosuhteissa se voi joissain tapauksissa heikentää renkaan suorituskykyä ja lisätä vesiliirron riskiä. Siksi suurempien alumiinivanteiden pariksi kannattaa aina valita mahdollisimman laadukkaat ja suorituskykyisimmät renkaat, joiden pintakuviointi pystyy johtamaan veden pois renkaasta mahdollisimman nopeasti.

Kuivissa olosuhteissa leveämmillä renkailla ajettaessa ovat tietysti kaikki edellä mainitut edut olemassa ja sen takia monet autonkuljettajat haluavatkin suurempia alumiinivanteita ja renkaita. Mahdollisesti märissä oloissa huonomman suorituskyvyn lisäksi on syytä huomioida, että leveämmillä renkailla myös polttoaineenkulutus lisääntyy jonkin verran. Suurempi kosketuspinta tiehen tarkoittaa parempaa pitoa, mutta se vaikuttaa osaltaan myös siihen, miten taloudellisesti ajoneuvo kulkee eteenpäin.

On myös syytä muistaa, että mitä matalampi on renkaan profiili, sitä enemmän autossa tuntuvat reiät ja epätasaisuudet tiellä. Jos haluat ostaa suuremmat alumiinivanteet tai renkaat, kannattaa myös muistaa, että auto itse asettaa omat rajoituksensa – autoihin ei yksinkertaisesti voida asentaa liian suuria vanteita ja renkaita, koska ne osuvat auton runkoon ja akseliston osiin.

Jos sinusta kuitenkin tuntuu siltä, että uudet renkaat ja vanteet ovat juuri sitä, mitä tarvitset, niin Rengas24.comin verkkokauppa auttaa sinua. Meiltä voit ostaa alumiinivanteet ja renkaat asennettuna, mikä tarkoittaa sitä, että sinun tarvitsee vain asentaa kotiisi toimitetut renkaat autoosi. Tutustu verkkokauppaan!

Haluatko tietää, miksi on parasta tilata uudet renkaat internetistä? Lue täältä!

Comments are closed.